Spajić: u Crnoj Gori profunkcionisale institucije, potreban širok konsenzus za dalji napredak ka EU

Talas optimizma zapljusnuo je Crnu Goru. Mladi predsednik Vlade, Milojko Spajić, poslao je politikanstvo, šarlatanstvo, političku površnost i populizam kao glavne prideve dojučerašnjeg političkog života u Crnoj Gori u slepu ulicu. 

Podsticanje ekonomskog rasta, podizanje standarda života po svim osnovama uz vladavinu prava i ubrzan put u EU, kao osnova novog aktivizma prioriteti su Vlade Crne Gore.

Milojko Spajić je japanski đak, izvorni kadar „Goldman Sachs“ i nosilac duha druge najbogatije države sveta, Singapura. 

Institut IPESE prenosi intervju premijera Crne Gore Milojka Spajica državnoj televiziji Crne Gore RTCG povodom 100 dana rada Vlade.

SPAJIĆ: U CRNOJ GORI PROFUNKCIONISALE INSTITUCIJE, POTREBAN ŠIROK KONSENZUS ZA DALJI NAPREDAK KA EU

„Institucije u Crnoj Gori su profunkcionisale, što je bilo ključno za rezultate koji su postignuti i preduslov za primenu drugog dela programa Evropa sad i dalji put ka Evropskoj uniji“, objašnjava Milojko Spajić predsednik Vlade Crne Gore. On je, gostujući na Radio-televiziji Crne Gore, u susret 100 dana rada Vlade, govorio o rezultatima i planovima njegovog kabineta.

Spajić je na početku istakao da su u Crnoj Gori konačno profunkcionisale institucije što je bilo ključno za sve rezultate koji su postignuti i preduslov za primenu drugog dela programa Evropa sad i dalji put ka Evropskoj uniji.

Kao jedan od važnih rezultata istakao je sprovođenje popisa stanovništva, koji je po njemu bio „vruć krompir“ koji je dat ovoj Vladi, a koji su kako navodi uradili veoma dobro.

„Dobili smo koheziju koja nije postojala 20 godina u ovoj državi. Smirili smo tenzije, umanjili polarizaciju. Hoće li biti polarizacije u budućnosti? Sigurno hoće ali ne na onom nivou koji je bio do decembra 2023. godine. „Siva lista“ Manivala (Moneyval – stalno telo Saveta Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma) je izbegnuta, to je jako bitna stvar. Ona je preduslov za bilo kakvo ekonomsko napredovanje, za naš evropski put, za vladavinu prava, sprečavanje pranja novca, finansiranja terorizma, mafije…“, izjavio je Spajić.

Spajić je naveo da parlamentarna većina funkcioniše dobro i da je pružio ruku svim političarima za dobrobit Crne Gore.

„Sporazum koji je potpisan pre formiranja parlamentarne većine je po meni jako kvalitetan jer do detalja definiše odnose unutar parlamentarne većine. To je i razlog zašto su stvari predvidive i zašto dobro i jednostavno funkcionišu. Dok god se pridržavamo tog Sporazuma mislim da neće biti problema“, rekao je Spajić.

On je podsetio na dobre stvari koje je uradio Parlament kada su u pitanju nominacije u pravosuđu, u Ustavnom sudu, kao i za Sudski savet i VDT, i koje kako kaže otvaraju put Crnoj Gori ka napred.

Spajić je rekao da je glavni spoljnopolitički cilj Crne Gore članstvo u Evropskoj uniji do 2028. godine i da je najvažnije da država pokaže da je kredibilan partner Evropskoj uniji i Evropskoj komisiji i svim državama članicama.

„Da biste postali 28 članica nije potrebno da se promene bilo kakvi ugovori Evropske unije, upravo jer je Velika Britanija napustila EU, postoji uslovno rečeno jedna prazna stolica, ta stolica treba da čeka Crnu Goru. Treba da se nametnemo kao prirodna nova članica Evropske unije. To ćemo uraditi zalaganjem, radom, ozbiljnošću, državničkim ponašanje, to je nešto što Evropska unija traži od nas“, naglasio je Spajić. 

Na tom putu Spajić je izjavio da je potrebna promena zakonskih rešenja koja se odnose na tužilaštvo, pravosuđe i sudstvo kao i reforma Poreske uprave, i ispunjavanje zahteva EU kada je u pitanju registar kompanija i NVO organizacija.

Govoreći o rekonstrukciji Vlade Spajić je rekao da je on zagovornik toga da sve partije koje čine parlamentarnu većinu uđu u Vladu i preuzmu odgovornost. 

„Ja sam pobornik toga, treba nam što širi krug partija, lidera, da se priključe ovom pokretu, koji je evropski pokret, u nekom ideološkom smislu. Jer mi imamo misiju da uvedemo Crnu Goru u Evropsku uniju što prije. Mislim da treba da zajednički pokušamo da dovedemo red u ovoj državi i da podignemo standard građana na jedan dosada neviđen nivo i uspostavimo vladavinu prava na onom nivou na kojem je trebala da bude“, zaključio je Spajić.

Ceo intervju pogledajte na linku: 

Povezane aktuelnosti

Related news