Novinari u Jerusalimu: Izrael mora da pobedi u ratu protiv terorista, nema povratka na pređašnje stanje

Danas su novinarske ekipe iz Srbije i Crne Gore koje borave u poseti Izraelu imale priliku da u Jerusalimu razgovaraju sa Efraimom Zurofom, direktorom Centra Simon Vizental.

Zurof je tom prilikom istakao da Izrael mora da pobedi u ratu protiv terora, i da neće biti „povratka na pređašnje stanje“. 

On je naveo da se nakon onoga što Izraelci nazivaju „čišćenjem od Hamasa“, Izrael neće baviti civilnom upravom u pojasu Gaze. 

Zurof očekuje da će uprava nad pojasom Gaze biti prepuštena umerenim Palestincima ili će biti formirana vrsta prelazne vlasti kojom će upravljati UN.

Nakon toga, novinarska delegacija pristigla je na obalu Mrtvog mora, gde se nalaze raseljeni građani kibuca Magen i grada Sderot. 

Tom prilikom, za srpske i crnogorske medije govorila je Dina Bernštajn, portparolka kibuca Magen, kao i srpski i izraelski državljanin Goran Mekić, koji je sa porodicom živeo u kibucu.

Opisali su horor koji se dogodio tog 7. oktobra, kada su teroristi Hamasa u ranim jutarnjim časovima, na motociklima, provalili u kibuc, i nemilosrdno napali mirne porodice. Oni su sada raseljeni, daleko od kuća koje su u ratnoj zoni, i uprkos toplom prijemu, osećaju nostalgiju i zabrinutost. 

Raseljenima je preneto upozorenje da se ka Izraelu ispaljuju rakete iz Iraka i Jemena, te da se strogo pridržavaju bezbednosnih procedura.

Medijska delegacija prisustvovala je i ceremoniji pred Šabas, kada se prisutnima obratio i počasni konzul Srbije u Izraelu, Aleksandar Nikolić.

Domaćini su preneli novinarima utisak da se među izraelskim narodom oseća olakšanje zbog oglašavanja vođe Hezbolaha, Hasana Nasralaha, jer je očigledno da za sada Izraelu ne preti opasnost sa severa.

Povezane aktuelnosti

Related news