Jerusalem Post: Zoranu Koraću priznanje za razvoj odnosa Srbije i Izraela

Zoran Korać, osnivač i direktor Instituta za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope (IPESE), primio je priznanje od Države Izrael za neprocenjive napore i doprinos u jačanju prijateljskih i diplomatskih odnosa Srbije i Izraela, piše izraelski list Jerusalem post.

Priznanje je Koraću uručio Izrael Kac, ministar spoljnih poslova Izraela, na svečanosti upriličenoj u Ministarstvu spoljnih poslova Izraela u Jerusalimu.

U obrazloženju ove odluke ministar Kac navodi da je Korać svojim posvećenim odnosom doprineo stvaranju čvrstog partnerstva između srpskog i jevrejskog naroda. „Vaša dostignuća su svedočanstvo postignutih zajedničkih ciljeva i izgradnje iskrenog prijateljstva između Srbije i Države Izrael“, istakao je Kac. 

Koraću je iskazana posebna zahvalnost za njegove nedavne napore da Beograd ugosti izraelske sportske timove kako bi mogli nesmetano da nastave svoja takmičenja u vreme rata.

Pored toga, Zoran Korać je organizovao posetu srpskih novinarskih ekipa južnom Izraelu odmah posle masakra terorista Hamasa u kibucima uz pojas Gaze, pružajući iz prve ruke uvid u posledice tog masakra po narod Izraela. 

Jerusalim Post navodi da je Korać imao i centralnu ulogu u donošenju Zakona o restituciji jevrejske imovine u Republici Srbiji, 2016. godine, koji se odnosio na restituciju imovine žrtava Holokausta bez zakonskih naslednika.

„Ovo priznanje ministra spoljnih poslova Izraela je dodatna potvrda trajne saradnje i međusobnog poštovanja Srbije i Države Izrael koja Koraća i predsednika Vučića prepoznaje kao istinske prijatelje“, navodi se u tekstu.

Nekadašnji ambasador Države Izrael u Beogradu, Alona Fisher Kam, istakla je da je Korać nezaobilazna figura za sve zainteresovane za unapređenje odnosa između Izraela i Srbije. „On je čovek iza paravana koji je stub u povezivanju ljudi i identifikovanju mogućnosti i zajedničkih interesa. Sada je očigledno da se to događalo zahvaljujući njemu, ali nije uvek bilo tako“, navela je Fiser Kam za Jerusalem Post. 

Originalan tekst Jerusalim posta možete pogledati na linku:

https://www.jpost.com/israel-news/article-787926

Povezane aktuelnosti

Related news