Državni sekretar Blinken na 30. godišnjici Bejker Instituta: Međunarodno pravo temelj svetskog poretka zasnovanog na miru i stabilnosti

HJUSTON (TEKSAS), 03.10.2023. – Spoljna politika Sjedinjenih Američkih Država usmerena je, u ovom trenutku, na prekid invazije Rusije na Ukrajinu, normalizaciju odnosa između Saudijske Arabije i Izraela i za spuštanje tenzija sa NR Kinom, koja je sverastuća ekonomska i vojna sila iz dana u dan, rekao je sekretar Antoni J. Blinken, na obeležavanju 30. godina od formiranja Baker Univerziteta Rajs.

On je podsetio na značaj formiranja UN nakon Drugog svetskog rata, na osnovne principe koji tretiraju pitanja suvereniteta i nezavisnosti država, temelja svetskog poretka zasnovanog na miru i stabilnosti. „Upravo ruske akcije u Ukrajini krše međunarodno pravo i na taj način odbacuju uspostavljeni međunarodno poredak“, konstatovao je Blinken.

„Zalaganje i borba za pomenute principe, važni su za naš nacionalni interes. To nije samo zato što želimo da pomognemo ljudima u Ukrajini koji su izloženi agresiji, bitno je zato što su principi u srcu međunarodnog sistema jednako ugroženi. Ako ih ne odbranimo, otvorićemo Pandorinu kutiju, i dobićemo svet bez međunarodnog prava, a to ne bi bilo dobro ni za koga“, istakao je Blinken.

Kada je reč o NR Kini, ekonomska, vojna i diplomatska sredstva kojima raspolaže i drugačiji pogled  na budućnost predstavljaju pravi izazov za SAD. Blinken je konstatovao da je udeo SAD u svetskoj ekonomiji izražen u BDP oko 20 odsto. Zajedno sa demokratskim svetom Evropom, ključnim partnerima u Aziji, Japanom, Demokratskom Republikom Korejom, Indijom, Australijom…On i dalje predstavlja vodeću svetsku ekonomsku silu sa oko 60 odsto svetskog BDP-a i to je težina koju nijedna zemlja, uključujući Kinu, ne može da zanemari.

Drzavni sekretar Blinken ukazao je koliko je važno da se SAD, kao svetska sila, povezuju sa drugim zemljama, na svim kontinentima, jer na taj način, u velikom savezništvu mogu da utiču na uspostavljanje demokratskih principa koji nedvosmisleno doprinose političkom i ekonomskom razvoju država.

„Za SAD, i za mene lično, ljudska prava su nacionalni interes. Jednostavna istina je da su zemlje koje zaista poštuju prava svojih građana zemlje koje će verovatno biti uspešnije, koje verovatno neće biti uključene u sukobe, koje neće biti izvor migracija, jer ljudi beže od represije i sukoba“, podvukao je Blinken.

Počasni predsednik Bejker Instituta, 61. državni sekretar SAD, Džejms Bejker istakao je ulogu i značaj Bejker Instituta, koji od 1993. godine svojim predanim radom i renomeom privlači vodeće svetske i američke diplomate na Rajs univerzitet. 

Gospodin Bejker je poželeo dobrodošlicu državnom sekretaru Blinkenu ističući da se radi o čoveku impresivne biografije, znanja i iskustva, koji neumorno služi svojoj zemlji, građanima Sjedinjenih Američkih Država i svetu. Institut Bejker za javnu politiku je neprofitna, istraživačka organizacija koja se nalazi na Univerzitetu Rajs u Hjustonu, Teksas. Misija Bejker Instituta je da primenom modernih analitčkih metoda objektivno i kritički analizira savremene tokove na međunarodnoj političkoj sceni. Ispunjavajući ciljeve razvoja demokratije, Institut Bejker igra odlučujuću ulogu u rešavanju značajnih političkih izazova na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou. 

Na obeležavanju 30. godina od osnivanja Instituta Bejker, pored državnog sekretara Antoni J. Blinkena, ucestvovali su Robert Lad, predsednik odbora poverenika Rajs, Metju Loden, dekan muzičke škole Šepard i Paula Desroš, supruga predsednika Rajs univerziteta Redžinalda Desroša, koji igraju posebne uloge u razvoju Rajs univerziteta.

https://www.state.gov/secretary-antony-j-blinken-during-a-conversation-at-rice-universitys-baker-institute-for-public-policy-moderated-by-ambassador-david-satterfield/

Povezane aktuelnosti

Related news