Transatlantski ekonomski forum jugoistočne Evrope u Kapitolu SAD-a

Transatlantska liderska mreža i Evropski centar Atlantskog saveta sa ponosom najavljuju predstojeći „Transatlantski ekonomski forum jugoistočne Evrope“. Događaj bi trebalo da se održi u američkom Kapitolu u ponedeljak, 20. maja i utorak, 21. maja 2024. Ovaj Forum označava značajan početni korak u jačanju regulatornih okvira i postavljanju temelja za unapređenje turizma i ekonomske saradnje između Sjedinjenih Država i jugoistočne Evrope.

Kao partner u ovom poduhvatu, Institut za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope imaće značajnu ulogu u narednim projektima o kojima se govori na Forumu. Zoran Korać, osnivač i direktor Instituta, zajedno sa Dušanom Žarkovićem, izvršnim direktorom, predstavljaće Institut i uzeti učešće u aktivnostima Foruma.

Relevantne panel diskusije

Forum će obuhvatiti nekoliko panel diskusija na visokom nivou, od kojih će svaka biti fokusirana na ključne aspekte regionalne saradnje i razvoja:

  • Regionalna saradnja: Prevazilaženje barijera i unapređenje trgovine: Moderira Ilva Tare, viši saradnik u Atlantskom savetu, ovaj panel će uključivati uvide Dejvida S. De Falka, zamenika pomoćnika sekretara za Evropu i Evroaziju u Ministarstvu trgovine SAD, i lidera raznih privrednih komora širom regiona, istražujući puteve za unapređenje trgovine i ekonomske integracije.
  • Energetski potencijali regiona: Amb. Džon Krejg, viši saradnik u Transatlantskoj liderskoj mreži, vodiće diskusiju o energetskim mogućnostima regiona. Među poznatim govornicima su Zuhdi Enuzi, izvršni direktor MEPSO A.D., i rukovodioci istaknutih američkih i međunarodnih energetskih kompanija, koji će razgovarati o inovacijama i održivim energetskim rešenjima.
  • Nezavisno pravosuđe i borba protiv korupcije: najbolje prakse: Na ovom panelu, kojim će moderirati Tanja Dramac Jiries, zamenica direktora za Evropu u Nacionalnoj zadužbini za demokratiju, učestvovaće stručnjaci iz sektora pravde iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, zajedno sa predstavnicima Transparency International, koji će razgovarati o strategijama za borbu protiv korupcije i jačanje nezavisnosti pravosuđa.
  • Digitalizacija, bankarski propisi i finansijski rast: Ovaj panel će se baviti uticajima digitalizacije na bankarski sektor i finansijski rast, a moderirala je Lisa Homel, pomoćnica direktora u Evropskom centru Atlantskog saveta. Panel će obuhvatiti i perspektive bankarskih lidera i pravnih stručnjaka u regionu.
  • SAD – Zapadni Balkan: Unapređenje saradnje u turizmu: Željka Radak Kukavičić će prisutne uvesti sesiju koja se fokusira na jačanje turističkih veza između SAD i Zapadnog Balkana, na kojoj će razgovarati regionalni turistički stručnjaci i američki predstavnici iz komercijalnog sektora.

Transatlantski ekonomski forum jugoistočne Evrope će biti platforma za produktivne diskusije, umrežavanje i formiranje strateških saveza koji će pokretati ekonomski rast i razvoj politike širom regiona. Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže u ovom važnom međunarodnom dijalogu!

Detaljnu agendu pogledajte na: Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope

Povezane aktuelnosti

Related news