Srpski i crnogorski novinari u Sderotu i kibucu Kisufim na jugu Izraela: Teroristi Hamasa počinili masakr kao ISIS    

U organizaciji Instituta za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope (IPESE), organizovana je poseta devet uticajnih medijskih kuća iz Srbije i Crne Gore Državi Izrael.

Danas su novinari iz Srbije i Crne Gore posetili kibuc Kisufim na krajnjem jugu Izraela, uz granicu sa pojasom Gaze.

Kibuc Kisufim, koji je u mirnodopsko vreme brojao oko 290 stanovnika, brutalno je napadnut rano ujutru 07. oktobra od strane terorista Hamasa.

U terorističkoj akciji Hamasa stradalo je osmoro ljudi, a troje je verovatno kidnapovano jer tela nisu pronadjena.

Jedan od njih je osamdesetogodišnji čovek kojem su, prema tvrdnjama preživelog meštanina, stavljene lisice i on je tako uguran na zadnje sedište njegovog automobila. „Još uvek se ne zna da li je živ“, objasnio je meštanin.

On je opisao da su se teroristi ponašali kao nacisti, kao ISIS. „Ubijali su, a zatim zlostavljali mrtva tela“, rekao je on.

Grupa novinara obišla je i grad Sderot, koji je takođe bio poprište borbi. Sada je Sderot gotovo grad duhova, jer je većina stanovništva evakuisana. 

U Sderotu su novinari i predstavnici IPESE bili gosti izraelskog Ministarstva spoljnih poslova, čiji je portparol izneo činjenice u vezi sa sukobom IDF i Hamasa. Tom prilikom prikazani su video snimci zverstrava počinjenih nad stanovnicima kibuca prikupljeni sa bezbednosnih kamera i „body cam“ kamera vojnika IDF, kao i terorista Hamasa. 

U ovom trenutku, prema izveštaju Izraelskih odbrambrenih snaga (IDF), tokom 26 dana rata, ubijeno je više od 1.400 Izraelaca, od toga 326 vojnika, potvrdjena je otmica 240 ljudi koji su zarobljeni kao taoci, medju kojima je 30 dece mladje od 18 godina. Čak 250.000 izraelskih civila evakuisano je iz njihovih domova na jugu i severu zemlje. 

Napad na kibuce 07. oktobra je najveće stradanje izraelskih civila u istoriji Izraela. Poslednji put kada je ovoliko Jevreja stradalo u jednom danu bilo je od strane nacista za vreme holokausta.

Povezane aktuelnosti

Related news