Srbija je svetionik podrške Izraelu od početka Hamasovog napada

Srpski i jevrejski narod dele zajedničku stradalnu istoriju. Kao i uvek kroz istoriju, odnose naša dva prijateljska, gotovo bratska naroda, niko i ništa ne može da ugrozi. Od prvog dana masakra terorističkog Hamasa nad nedužnima u Izraelu, Srbi su stali uz narod Izraela i pokazali prema njima bratsku podršku, solidarnost i saosećanje.

U nastavku na stranicama Instituta za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope pročitajte najnoviji članak iz Jerusalim Posta o podršci srpskog naroda jevrejskom narodu i državi Izrael.

Zoran Korać

Direktor IPESE

SRBIJA JE SVETIONIK PODRŠKE IZRAELU OD POČETKA HAMASOVOG  NAPADA

Kao narod koji je zastrašujuće stradao od strane nacista i njihovih hrvatskih ustaških saradnika tokom Drugog svetskog rata, Srbi osećaju snažan osećaj srodnosti sa jevrejskim narodom i Državom Izrael.

U svetlu užasnog terorističkog napada koje je Hamas počinio na izraelskom tlu 7. oktobra, mnoge od najvažnijih zemalja Severne Amerike i zapadne Evrope požurile su da osude Hamasove zločine i daju nedvosmislenu podršku Izraelu i njegovom pravu da se brani protiv šokantnih zločina koje su počinili palestinski teroristi.

Lideri  Sjedinjenih Amerikih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Nemačke su čak i lično otputovali u Izrael, kako bi izrazili svoju solidarnost i podršku. U njihovim zemljama, kulturne i političke  zgrade bile su osvetljene izraelskim zastavama.

U istočnim delovima Evrope, međutim, izrazi podrške su dolazili mnogo sporije. Samo 12 dana nakon pokolja preko 1.400 uglavnom izraelskih civila na najzverskiji način, uključujući bebe, malu decu i starce, Evropski parlament je glasao i nedvosmisleno osudio zločine i podržao pravo Izraela da se brani, što se može sa do sada neviđenim rezultatom od 500 glasova za, 21 protiv i 24 uzdržana.

Postoji, međutim, jedna istočnoevropska zemlja koja je preduzela izuzetne konkretne mere da pokaže svoju podršku Izraelu, a posebno vojnicima, tokom ove poslednje dve strašne nedelje. Ubrzo nakon što je vest o pokolju tolikog broja nevinih Izraelaca stigla u Beograd, predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, odmah je osudio stravične zločine koje je počinio Hamas i vezao ih za bolnu istoriju jevrejskog naroda kroz njegovu istoriju, posebno tokom Holokausta.

Nepotrebno je reći da je Vučić podržao pravo Izraela da se brani. Kao predsednik Srbije koji je najviše učinio za obeležavanje Holokausta u Srbiji i kao unuk žrtve hrvatskih ustaških nacističkih kolaboracionista, dobro je svestan međusobnog stradanja Jevreja i Srba (i romskog naroda) tokom Drugi svetski rat. U tom pogledu, istorija Drugog svetskog rata nastavlja da veoma snažno odjekuje u Srbiji, jedinoj zemlji u Evropi u kojoj su antinacistički partizani (među njima i mnogi Jevreji) daleko nadmašili lokalne nacističke saradnike.

Jednostavnije rečeno, u vreme kada su praktično sve avio-kompanije od nacionalnih prevoznika do čarter i low cost kompanija obustavili letove do i sa aerodroma Ben-Gurion, Er Srbija, nacionalna avio-kompanija, ne samo da je nastavila sa redovnim letovima, već je dodala specijalne dodatne letove.

Sva četiri nedeljna leta bila su popunjena do maksimuma, ali je najvažnije da su kući vratili vojnike ID koji žive u inostranstvu, a koji su pozivani na aktivnu službu iz cele Evrope i Severne Amerike. Letovi Er Srbije iz Njujorka, Čikaga i raznih evropskih destinacija omogućili su brojnim vojnicima da stignu „kući“ da se na vreme priključe svojim jedinicama kada druge opcije nisu bile dostupne.

PREDSTAVA SE NASTAVLjA

Pored toga, novoimenovani ambasador Srbije u Izraelu, Miroljub Petrović, stiže sa suprugom da preuzme dužnost ovde naredne nedelje, uprkos raketnim napadima i drugim opasnostima, umesto da čeka prekid neprijateljstava. Ovo je još jedan gest solidarnosti i dubokog prijateljstva iz Srbije, u vreme kada je takva podrška potrebna i veoma cenjena.

Kao narod koji je strašno stradao od nacista i njihovih hrvatskih ustaških saradnika tokom Drugog svetskog rata, Srbi osećaju snažno srodstvo sa jevrejskim narodom i Državom Izrael i sa empatijom i razumevanjem su odgovorili na našu nevolju. Hvala, Beograde!

Autor: Efraim Zuruf, Aleksandar Nikolić

Izvor: https://www.jpost.com/opinion/article-769826

Povezane aktuelnosti

Related news