Razotkrivanje tame: Izrael, Hamasovi nacistički teroristi, i pretnja koja se nadvija nad Zapadom

Autor teksta: Izrael Kac, izraelski ministar energetike i infrastrukture

Na burnoj sceni globalne geopolitike, Bliski istok se često pojavljuje kao lopatica radikalizma, i Izraelom koji hrabro stoji na prvoj liniji fronta protiv zloslutne plime islamskog ekstremizma. Napad koji su 7. oktobra 2023. organizovali nacistički teroristi Hamasa, oslikava varvarstvo jednako zlim ideologijama nacističkih i ISIS frakcija. Zaogrnuti verskim žarom, oni za cilj imaju da uspostave totalitarni režim, gušeći suštinu ljudske slobode i demokratije. Bitka koju vodi Izrael nije izolovan okršaj; to je brana ispred razornog talasa koji preti da proguta demokratski svet.

Tog 7. oktobra 2023. dogodio se užasan napad kada su hiljade naoružanih Hamasovih nacističkih terorista rušile velike delove bezbednosne ograde u Gazi koristeći traktore, bazuke i eksploziv, izvršivši time invaziju na južni Izrael. Istovremeno, kiša raketa iz Gaze zasula je izraelsko tlo. Oko 1.500 terorista uspešno je probilo ogradu, koristeći vozila, motorizovane paraglajdere i pomorske rute da se infiltriraju na teritoriju Izraela. Podelivši se, pokrenuli su vladavinu terora u nekoliko izraelskih gradova i baza IDF-a oko Gaze. U masakru koji je usledio, gradovi su napadnuti, civili brutalno ubijani u svojim domovima i na ulicama – streljani, spaljeni, silovani i obezglavljeni. Preko 1.300 civila je nemilosrdno ubijeno, a više od 200 oteto.

Muzički festival Nova, proslava mira kroz muziku, pretvorio se u scenu jezivog nasilja kada su teroristi upali na ovo područje, masakrirajući stotine ljudi, silujući mlade žene i ostavljajući 260 tela, uglavnom mladića i devojaka, razbacanih po festivalskim terenima. Ovaj kontrast mira i brutalnog nasilja ogoljava zlu nameru Hamasovih nacističkih terorista.

IDF se hrabro suprotstavio teroristima, izdržavajući zasede i žestoke bitke da neutrališe pretnju, povrati kontrolu nad gradovima i spase taoce. Ipak, ono što je usledilo otkrilo je groteskno lice terora — okrvavljene krevetiće, beživotne porodice koje se grle i kućne ljubimce koji čekaju vlasnike koji se nikada neće vratiti. Taj 7. oktobar će zauvek ostati urezan kao mračan dan u istoriji Izraela, brutalni podsetnik na negumanost koja vreba u senci.

Nedavni porast globalnog antisemitizma je groteskni podsetnik na to da ova otrovna ideologija pušta korene, prevazilazi geografske granice. Zapad ne sme ostati bezbrižan prema oluji koja se sprema na Bliskom istoku. Imperativ je shvatiti veličinu i zamršenost ove bitke kako bi se osiguralo da Zapad ne bude uhvaćen nespreman.

Paralele između nacističkih terorista Hamasa, nacističkog režima i ISIS-a nisu olako napravljene. Oni dele zajednički cilj zla – uništenje onih koji se suprotstavljaju njihovoj iskrivljenoj ideologiji. Ovo nije puka retorika, već realnost o kojoj svedoči đavolski napad 7. oktobra.

Međunarodna zajednica ne sme da posmatra ovo kao okršaj, već kao prethodnicu zlokobnog talasa ekstremizma koji preti da zahvati demokratski svet. Dezinformacije, kako Filip Klajn pronicljivo primećuje, služe interesima onih koji žele da vide kako se slobodni svet ruši. Stoga je imperativ da se secira istina od zablude, da se stvori jedinstven front protiv radikalizma.

Stiglo je vreme da nacije neguju paradigmu solidarnosti, pružajući podršku onima na prvoj liniji fronta, obezbeđujući time da se veo tame ne spusti na nas. Zapad, kao oličenje demokratskih vrednosti, mora da prepozna opasnost koja preti i da odlučno deluje da uguši sile ekstremizma pre nego što nam zamrače vrata.

Duboke pouke istorije zahtevaju od nas da budemo ujedinjeni u ovom ključnom trenutku, da obezbedimo trijumf dobra nad zlom, da zaštitimo našu civilizaciju od kandži tiranije. Zajedno, hajde da se trudimo da zbrišemo zlonamerne ideologije koje prete da unište tkivo našeg slobodnog društva, obezbeđujući sigurnu i prosperitetnu budućnost za sve.

O autora teksta: 

Izrael Kac (Israel Katz) je ministar energetike i infrastrukture i član Bezbednosnog kabineta Države Izrael. Pre toga, Kac je bio ministar poljoprivrede, ministar saobraćaja, ministar obaveštajnih poslova, ministar spoljnih poslova i ministar finansija.

Povezane aktuelnosti

Related news