Potresni prizori u centru Tel Aviva: Dečije igračke, porodične fotografije i postavljen sto za šabat za taoce koji neće biti sa svojim porodicama

Trećeg dana boravka u Izraelu novinari koji se nalaze u poseti ovoj zemlji razgovarali su sa ministrom za pitanja dijaspore u Izraelu, Amihajem Šiklijem, koji je ovom prilikom istakao rešenost države Izrael da se do kraja obračuna sa Hamasom, uz tvrdnju da nema povratka na status quo. On je istakao da je bezbednost Izraela ugrožena od strane Hezbolaha, militantne grupe koja je brojnija i mnogo bolje naoružana od Hamasa, kao i Irana, koji je, prema rečima Šiklija, inicijator sukoba, odnosno masakra od 7. oktobra 2023. godine. 

Novinari su razgovarali i sa članovima porodice Alona Ohela, momka koji ima državljanstvo Srbije i Izraela. Alon je otet iz skloništa u koje se sakrio kada su Hamasovi teroristi napali učesnike festivala u pustinji Nagev. U potresnom svedočenju njegove majke Idit, predstavnici medija mogli su da čuju da je Alon uspeo da izbaci nekoliko bombi iz skloništa i time spasi dosta života, pre nego što je savladan i otet. Od tada porodica nema nikakakav kontakt sa njim, uz nadu da će Alon, kao i ostali taoci, biti oslobođen.

Takođe, predstavnici medija upoznati su sa slučajem otmice porodice Kac. Naime, majka Doron i dve ćerke Raz i Aviv su otete, a Doronina majka je ubijena od strane Hamasovih terorista. Suprug i otac Joni Kac ne gubi nadu da će biti oslobođene, ali teško se bori sa svešću da su njegovi najmiliji oteti i odvedeni u Gazu, te da je pitanje da li će ih i kada videti. 

U nastavku dana, novinari i predstavnici IPESE posetili su centar porodica otetih, koji se nalazi u centru Tel Aviva. Moto centra je „Vratite ih kuci“. Centar okuplja volontere koji pomažu u raznim oblastima, pruža pravnu, medicinsku i psihološku podršku porodicama otetih, organizuje aktivnosti koje za cilj imaju da podignu svest svetske javnosti i upoznaju ih sa tragedijom kroz koju prolazi izraelsko društvo. 

Osim svedočenja porodica, posebno su potresne instalacije na trgu koje simbolizuju tragičnost, brutalnost i bestijalnost terorista, ali i nadu da će se taoci vratiti živi. Na trgu u centru Tel Aviva postavljen je sto za Šabat za otete koji neće biti sa svojim porodicama.

Organizovan je i razgovor sa budućom ambasadorkom Izraela u Srbiji gospođom Avivit Bar Ilan. Ona je tokom razgovora izrazila zadovoljstvo što će biti ambasador u Republici Srbiji, i što će imati priliku da radi na produbljivanju veza Srbije i Izraela. Pripreme za novu funkciju započela je intezivnim učenjem srpskog jezika. Otac buduće ambasadorke Bar Ilan rodjen je u Pančevu, zbog čega, prema njenim rečima, oseća snažnu povezanost sa Srbijom. 

Za kraj današnjih aktivnosti organizovan je sastanak sa legendarnim direktorom Mosada i članom Serjet Matkal jedinice Dani Jalomom, koji je tokom ovog susreta govorio o stanju službi bezbednosti i rešenosti Izraela da se suoči sa bezbednosnim izazovima koji se nalaze pred ovom zemljom.

Povezane aktuelnosti

Related news