Pokrenuta inicijativa „Jačanje transatlantske saradnje u turizmu između Zapadnog Balkana i Sjedinjenih Američkih Država“
Podgorica, (Crna Gora) – Transatlantska liderska mreža u saradnji sa Institutom za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope (IPESE) pokrenula je inicijativu „Jačanje transatlantske saradnje u turizmu između Zapadnog Balkana i Sjedinjenih Američkih Država“ – uz prikazivanje filma „U divljini prirode“ brenda USA (moderirao Morgan Freeman).

Ovo je višegodišnji projekat s ciljem stvaranja zajedničkog turističkog proizvoda radi promocije turizma kako na američkom, tako i na tržištima Zapadnog Balkana, rekla je Željka Radak Kukavičić, koordinatorka Inicijative za turizam Zapadnog Balkana – SAD u okviru Transatlantske liderske mreže.

Dr Nina Drakić, predsednica Privredne komore Crne Gore istakla je da privredna komora sa zadovoljstvom podržava inicijativu ,,jačanja saradnje u turizmu između SAD-a i Zapadnog Balkana“. „Sa nestrpljenjem iscekujemo ceremoniju potpisivanja Memoranduma o razumevanju koja će se održati u Kongresu SAD-a tokom „Transatlantskog ekonomskog foruma jugoistočne Evrope“ u maju ove godine“, navela je Drakic.

Počasna gošća, ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, NJ.E. Džudi Rajzing Rajnke ukazala je da je turizam ključna komponenta ekonomije Zapadnog Balkana, čineći više od 10% BDP-a regiona i odgovarajući za više od četvrtine njegovih izvoza. „Zato su Sjedinjene Američke Države snažni zagovornik pomoći sektoru u rastu i razvoju, kao deo naše šire vizije unapređenja povezanosti i ekonomske prosperiteta u regionu“, rekla je ambasadorka.

Dogadjaju su prisustvovali i Rejcel Duran, trgovinski ataše u Ambasadi SAD-a u Beogradu, Dr Vjekoslav Vuković, predsednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Lulzim Rafuna, predsednik Privredne komore Kosova, Mihailo Vesović, direktor za međunarodne odnose u Privrednoj komori Srbije, kao i Dušan Žarković, izvrsni direktor Instituta za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope.

Premijer Crne Gore Milojko Spajić priredio je u Vili Gorica svečani ručak za učesnike inicijative gde je potvrđena snažna podrška crnogorskog državnog rukovodstva projektu Mistični Balkan.

Povezane aktuelnosti

Related news