Navijači košarkaškog kluba Hapoel Tel Aviv u Beogradu – svedočenja o tragičnim događajima tokom napada Hamasa – ekskluzivno za IPESE

NAVIJAČI: PROŽIVELI SMO HOROR, POSMATRALI PLJAČKANJE, SPALJIVANJE NAŠIH KUĆA I UBISTVA VOLJENIH. HVALA SRBIJO NA PODRŠCI I PRIJATELJSTVU. ZAHVALNOST BEOGRADU ZA NJEGOVO GOSTOPRIMSTVO.

Sedmog oktobra 2023. godine, Hamas i druge naoružane grupe iz Gaze izvele su napad na Izrael, ispaljujući rakete prema južnom i centralnom delu zemlje. Naoružane grupe probile su ogradu između Gaze i izraelske teritorije kopnom, vazduhom i morem, što je rezultiralo brutalnostima i žrtvama među izraelskim snagama, ali i izraelskim i stranim civilima. Ubijeno je preko 1.200 izraelskih i stranih državljana, a više od 5.400 povređeno. Dodatno, više od 200 osoba je kidnapovano i odvedeno u Gazu, među kojima su bebe, deca i stariji.

Portparol izraelske vojske nazvao je 7. oktobar „najgorim danom u istoriji Izraela“. Predsednik SAD Džo Bajden okarakterisao ga je kao „najsmrtonosniji dan za Jevreje od Holokausta“.

U kontekstu izraelsko-palestinskog sukoba, tri izraelska košarkaška tima domaćini su u našem glavnom gradu, Beogradu. Hapoel iz Tel Aviva imao je podršku svojih 160 navijača tokom utakmice protiv košarkaškog kluba Reyer iz Venecije. Dok su navijači i uprava Hapoela bili u Beogradu, Institut za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope intervjuisao je navijače Hapoela Tel Aviva, a razgovor je vodio Dušan Žarković, izvršni direktor IPESE.

Povezane aktuelnosti

Related news