Mark Zakerberg ima dužnost da učini sve što može da zaštiti Jevreje

Srulik Einhorn, član Savetodavnog odbora IPESE, za Jerusalem Post

Zakerberg ima moralnu, nacionalnu i ličnu dužnost da učini sve što može da spreči širenje mržnje.

Zamislite da ste Mark Zakerberg. Ustaneš ujutru, treniraš borilačke veštine, pustiš bradu, uđeš u auto i voziš se do kancelarije u Palo Altu. Učestvuješ na sastancima investitora, marketinga, razvoja i tehnologije. Jedeš zdrav ručak. Sediš u kancelariji i gledaš grafikone korisnika na Fejsbuku, WhatsApp-u i Instagramu. Bacaš pogled na stotine milijardi dolara na bankovnom računu, osećaš se sigurno i bezbedno.

A onda se vratiš kući, i zapitaš se: Šta si danas uradio za čovečanstvo? Šta si uradio za narod čiji si deo – jevrejski narod?

Zakerberg je možda Jevrej po rođenju i religiji, ali platforme koje vodi su najveće svetske društvene mreže za širenje mržnje i antisemitizma.

Ovo su mračni dani za jevrejski narod. Od Holokausta, Jevreji širom sveta nisu bili izloženi tako ekstremnom napadu mržnje. Još od 1945. godine nije bilo tako lako etiketirati Jevreje, oklevetati ih, organizovati protiv njih, demonstrirati protiv njih ili ih mrzeti. I upravo u ovom vremenu, Fejsbuk stoji na drugoj strani.

Prošlog novembra, New York Times je otkrio da je govor mržnje protiv Jevreja porastao za 28% od terorističkog napada Hamasa u Izraelu 7. oktobra. Nalazimo se u vanrednoj situaciji. O ovakvin stvarima ne možemo ćutati.

Nijedan terorista Hamasa ne bi mogao da uđe u Izrael i da ubije svaku osobu pred sobom osim ako nije vaspitan da sa takvim intenzitetom mrzi Jevreje. Za njega su svi Jevreji, uključujući starce, žene i decu, izgubili svaku ljudsku vrednost. Na njih se može vikati, oni mogu biti mučeni, silovani, raskomadani, žive spaljeni ili ubijeni na bilo koji drugi jeziv način.

Vreme je za odlučnost

Ovo je vreme za odlučne akcije za smanjenje mogućnosti širenja mržnje. Potrebno je regrutovati nove aktiviste i organizovati demonstracije protiv mržnje. Ali danas, sedam meseci nakon napada 7. oktobra, korisnicima Fejsbuka i dalje je dozvoljeno da napišu odbojnu frazu „Od reke do mora“, što znači da više nema mesta za Državu Izrael, domovinu jevrejskog naroda. .

Više nije politički korektno reći „ubij Jevreje“ kao što su to učinili u Nemačkoj pre 80 godina. Stoga, korisnici platforme biraju suptilnije, sofisticiranije izraze da bi preneli istu poruku.

Šta to zapravo znači – „Od reke do mora“? To znači uništenje jevrejske države. Od 7. oktobra postalo je jasno da „Od reke do mora“ nije ni poziv na mir, niti poziv na ravnopravnost, niti poziv na dvonacionalnu državu. To je eksplicitan poziv da se eliminišu Jevreji. Ovo je ideologija Hamasa. To je i ideologija PLO.

Uprkos mnogim izveštajima, Facebook i dalje dozvoljava širenje ove ružne fraze. Sedam meseci nakon Hamasovog napada, odbor Fejsbuka će se sastati da razgovara o toj frazi. Ne može biti opravdanja za nečinjenje dok se u međuvremenu generiše i širi toliko govora mržnje.

Zakerberg je privatno lice, ali je i Jevrej. Trebalo bi dobro da zna šta znači širiti mržnju protiv jevrejskog naroda. Trebalo bi iz prve ruke da zna šta znači stavljati žig na Jevreje. Nikada se ne završava sa Jevrejima u Izraelu. Već se širi u zapadnom svetu, pre svega na Ivy League univerzitetima.

Zakerberg ima moralnu, nacionalnu i ličnu dužnost da učini sve što može da spreči širenje mržnje. Od njega se očekuje da bude čuvar svog brata. Postoji li neko ko misli da on čini sve što može da to spreči?

Izvor: Jerusalem Post

Povezane aktuelnosti

Related news