Ministar spoljnih poslova Eli Koen ogradio se od izjave izraelskog ambasadora u Hrvatskoj

Ministar spoljnih poslova Izraela, Eli Koen, izjavio je da se Država Izrael nedvosmisleno ograđuje od izjava koje se pripisuju izraelskom ambasadoru u Hrvatskoj. „Srbija i njen narod su cenjeni prijatelji Izraela. Zahvalni smo na trajnoj podršci i partnerstvu naših naroda“, poručio je Koen na platformi X. 

Kako saopštavaju beogradski mediji, pozivajući se na navode hrvatskih kolega, ambasador Izraela u Hrvatskoj, Gari Koren, pokazao je u četvrtak predstavnicima lokalnih medija necenzurisani snimak zločina Hamasa. 

Tom prilikom Koren je izjavio da „Hrvatska zbog Domovinskog rata“ dobro razume čemu je Izrael izložen. 

Rekao je i da su Srbi sa teritorije Hrvatske „imali sreće“ što je Srbija htela da ih primi za razliku od arapskih država koje ne žele da prime Palestince jer ih smatraju remetilačkim faktorom.

Na ovu izjavu Korena reagovala je i ambasada Izraela u Beogradu koja je u saopštenju dostavljenom beogradskim medijima ocenila da je izjava ambasadora Korena „pogrešno interpretirana“.

„Visoki zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova Izraela razgovarao je sa ambasadorom Srbije u Izraelu Nj.E. Miroljubom Petrovićem i pojasnio izjavu ambasadora Korena, koja je pogrešno interpretirana u medijima. Ambasador Koren ni u jednom trenutku nije želeo da poredi ratove devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije sa trenutnom situacijom na Bliskom Istoku. Izrael visoko ceni poziciju Srbije u ratu koji Izrael vodi protiv terorističke organizacije Hamas“, navodi se u saopštenju.

Povezane aktuelnosti

Related news