Bajden na otvaranju NATO samita: ,,Danas je NATO jači nego što je ikada bio.’’

Na samitu NATO-a održanom u Vašingtonu, predsednik Džo Bajden predstavio je plan za značajno unapređenje kapaciteta ukrajinske protivvazdušne odbrane, označavajući ključni trenutak u odgovoru alijanse na tekuću agresiju Rusije. U Bajdenovoj najavi je detaljno opisana „istorijska donacija“ koja uključuje raspoređivanje četiri protivraketne baterije Patriot. SAD, Nemačka i Rumunija će obezbeđivati po jedan od ovih naprednih sistema, dok će četvrti biti sastavljen od delova koje isporučuju Holandija i druge članice NATO-a.

Sjedinjene Države će se postarati da Ukrajina bude prva kada je u pitanju izvoz presretača protivvazdušne odbrane. Oni će dobiti pomoć pre nego što je bilo ko drugi dobije.

Tokom svog obraćanja, predsednik Bajden je podvukao značaj pružanja podrške i rešenost američke administracije da ojača odbrambeni stav Ukrajine protiv ruskih vojnih pretnji: „Putin ne želi ništa manje — ništa manje od potpunog potčinjavanja Ukrajine… Ali verujte mi, Ukrajina može i zaustaviće Putina“. 

Predsednik Bajden je dalje naglasio prioritet koji je dat Ukrajini u dobijanju ovih sistema, rekavši: „Sjedinjene Države će se postarati da Ukrajina bude prva kada je u pitanju izvoz presretača protivvazdušne odbrane. Oni će dobiti pomoć pre nego što je bilo ko drugi dobije.“ Prema zajedničkoj izjavi zemalja koje doprinose, ova inicijativa će opremiti Ukrajinu stotinama dodatnih presretača tokom sledeće godine, povećavajući njen kapacitet da zaštiti svoje gradove i civile od ruskih raketnih napada.

Pored toga, Italija se obavezala da će povećati ukrajinski arsenal protivvazdušne odbrane još jednim sistemom SAMP-T. Bajden je napomenuo da će pored sistema dugog dometa, NATO saveznici takođe isporučiti „desetine“ drugih taktičkih sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini u narednim mesecima, demonstrirajući sveobuhvatne napore da se značajno unaprede odbrambeni kapaciteti Ukrajine.

U svom govoru, predsednik Bajden je odao priznanje odlazećem generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, zahvalivši mu na liderstvu i uručivši mu Predsedničku medalju slobode za značajan doprinos, posebno u kretanju kroz složene izazove sa kojima se alijansa suočavala poslednjih godina.

Samit NATO-a nije samo poslužio kao platforma za isticanje podrške alijanse Ukrajini, već je takođe omogućio predsedniku Bajdenu da demonstrira svoje liderske sposobnosti usred tekućih debata o njegovim godinama i političkoj budućnosti. Uz pozadinu Melon Auditorijuma, gde je potpisan Severnoatlantski ugovor, Bajden je podsetio publiku na istorijsku otpornost NATO-a i njegovu ključnu ulogu danas, navodeći: „Danas je NATO jači nego što je ikada bio u svojoj istoriji“.

Ova skupština i preuzete obaveze naglašavaju strateški kontinuitet politike SAD i NATO-a, jačajući kolektivnu odbrambenu posvećenost koja ostaje kamen temeljac cilja alijanse. Kako se tenzije nastavljaju i geopolitički pejzaž evoluira, odluke donete na ovom samitu će igrati ključnu ulogu u oblikovanju buduće dinamike međunarodne bezbednosti i stabilnosti.

Izvor fotografije: Saul Loeb/AFP/Getty Images

Povezane aktuelnosti

Related news