Autorski tekst Sashe Topericha za magazin Newsweek: Odluka Vrhovnog suda za Teksas kao poziv za buđenje Bajdenu po pitanju imigracija

Odluka Vrhovnog suda kojom se Teksasu dozvoljava da primeni novi zakon o imigraciji koji dozvoljava državnim službenicima da pritvaraju migrante koji ulaze u Teksas bez dozvole, očigledno je važna presuda koja treba pozdraviti širom zemlje. Kao odgovor, sekretar za štampu Bele kuće, Karin Žan Pjer, rekla je u utorak da se „mi suštinski ne slažemo“ sa presudom, navodi se u tekstu Newsweek-a, čiji je autor dr Sasha Toperich.

Prema Bajdenovom predlogu za imigraciju od 20. januara 2021. godine, trebalo bi da bude kreiran osmogodišnji put do državljanstva za desetine miliona neovlašćenih imigranata koji su trenutno u zemlji. Možda to objašnjava zašto niko od demokrata u Senatu nije glasao za Zakon o jednakoj zastupljenosti senatora Bila Hagertija (R-Tenn.), deo zakona koji ima za cilj da obezbedi da se samo zakoniti građani računaju kada se računaju veličine kongresnih okruga i mapa Elektorskog koledža koja se određuje za predsedničke izbore. Teško je ne videti političku agendu koja stoji iza tri godine ćutanja Bele kuće o milionima migranata koji prolaze kroz našu južnu granicu, a upravo to je pitanje koje će biti ključno za odlučivanje na izborima 2024.

Trenutni nivoi ilegalnih migranata predstavljaju krizu nacionalne bezbednosti. U Njujorku, bande otvoreno prodaju lažne lične i zelene karte migrantima. Stotine hiljada migranata u gradu traže posao na crno, izazivajući pustoš u njegovoj ekonomiji. Migranti iz Venecuele nedavno su, navodno, oteli telefone od 62 žene. Na jednom snimku, drugi migrant bije policajce na Tajms skveru, nakon što je udario dva radnika prodavnice i ujeo jednog od njih. Situacija u Njujorku je toliko loša da je sada Nacionalna garda raspoređena na stanicama metroa zbog porasta kriminala.

Sve ovo je bilo nezamislivo pre samo nekoliko godina. Još jedan Venecuelanac koji je ilegalno ušao u SAD optužen je za ubistvo Lejkena Rajlija, 22-godišnjeg studenta medicine pronađenog mrtvog u kampusu Univerziteta Džordžija prošlog meseca. Ilegalni migrant iz Gvatemale osuđen je za seksualni napad na dete i ponovo ga je uhapsila američka imigraciona i carinska služba nakon što ga je sud u Masačusetsu oslobodio. Prošlog decembra, još jedan „nedokumentovani muški subjekt“ ubio je čirlidersicu iz srednje škole u ​​Teksasu. Ilegalac iz Meksika ubio je vojnika države Vašington ranije ovog meseca. A lista se nastavlja.

Jedno jeste jasno, SAD-u treba više migranata — legalnih migranata, posebno visokokvalifikovanih stranih radnika. Naše godišnje H-1B vize čine otprilike 22 posto svih privremenih viza, sa 65.000 odobrenih viza svake godine i dodatnih 20.000 za gornju granicu. Ove brojke bi trebalo da se povećaju. Generalno, preko 200.000 aplikanata traži H-1B vize svake godine. Prema sadašnjoj godišnjoj kvoti, samo oko 40 odsto je prihvaćeno, tako da kvalifikovani radnici rođeni u inostranstvu odustaju od prijavljivanja i traže druge zemlje da u njima rade i doprinose. U opasnosti smo da izgubimo priliku koja će pomoći da naša zemlja nastavi da predvodi tehnološki napredak na globalnom nivou. Moramo da proširimo kvote za legalnu imigraciju, a mi ipak dozvoljavamo milionima da ilegalno uđu u zemlju – onima od kojih je većina jedva kvalifikovana, a neki od njih imaju krivični dosije i ne bi trebalo da im se dozvoli ulazak ni pod kojim okolnostima.

U Newsweek-u se nvodi da je Službi za državljanstvo i imigraciju Sjedinjenih Država potrebno više sredstava da bi se izborila sa procesuiranjem legalnih imigranata, uključujući podnosioce zahteva za radnu dozvolu. Preusmeravanje sredstava za procesuiranje ilegalnih migranata dok stotine hiljada podnosilaca zahteva čekaju da se njihovi papiri obrađuju u našem zastrašujućem, višegodišnjem (i prilično korumpiranom) procesu imigracije nije samo nepravedno, već je i neprihvatljivo. Neki ljudi, poput čoveka koji je ubio Lakena Rajlija, jednostavno ne bi trebalo da budu ovde. Tačka.

Ponovno uspostavljanje politike „Ostani u Meksiku“ je jedna akcija koju administracija treba odmah da preduzme kako bi zaustavila priliv ilegalaca. Predviđena svrha azila — zaštita od hapšenja i ekstradicije koja se daje posebno političkim izbeglicama — mora biti vodeća politika za sve tražioce azila. Ljudi koji žive u Virdžiniji, Severnoj Karolini, Koloradu — državama daleko od južne granice — sada identifikuju ilegalnu migraciju kao ključno pitanje za izbore 2024. A sa gnusnim zločinima koji se šire našom zemljom, imaju parvo, napisao je dr Toperich za Newsweek.

Autor teksta: dr Sasha Toperich, viši izvršni potpredsednik Transatlantske mreže lidera

Od 2013. do 2018. bio je viši saradnik i direktor inicijative za Mediteran, Bliski istok i Zaliv u Centru za transatlantske odnose, na Paul H. Nitze školi za napredne međunarodne studije na Univerzitetu Džon Hopkins u Vašingtonu, D.C.

Originalni tekst možete pogledati na linku:

https://www.newsweek.com/supreme-court-texas-ruling-should-wake-call-biden-immigration-opinion-1881301

Povezane aktuelnosti

Related news