Institut za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope i Transatlantska liderska mreža potpisali Memorandum o saradnji

Vašington (Sjedinjenje Američke Države), 22. maj, 2024. godine – Institut za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope iz Beograda (IPESE) i Transatlantska liderska mreža iz Vasingtona (TLN) potpisale su Memorandum o razumevanju u oblasti međunarodnih odnosa, ekonomskog razvoja, inovacija, vladavine prava i transatlantskih odnosa.

Memorandum je potpisan u američkom Kongresu na marginama dvodnevne međunarodne konferencije Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope, a potpisali su ga Dušan Žarković, izvršni direktor IPESE, i ambasador Džon Krejg, član savetodavnog odbora TLN.

„Zajedno sa našim američkim partnerima želimo da radimo na razvoju otvorenog društva i podizanju demokratskih kapaciteta u cilju postizanja trajnog mira i stabilnosti u regionu Balkana“, rekao je tom prilikom Žarković.

Memorandumom se uspostavljaju principi za razvoj buduće saradnje dve organizacije u oblastima međunarodnih odnosa, ekonomskog razvoja, inovacija, vladavine prava i transatlantskih odnosa. Poseban fokus stavljen je na omogućavanje brže evroatlantske integracije kroz zalaganje za politike mira, saradnje i tolerancije, koje su od vitalnog značaja za stabilnost i ekonomski rast regiona Jugoistočne Evrope.

Povezane aktuelnosti

Related news